Blogs

Hier zal ik zo vaak mogelijk, dwz bijna elke zondag, een blog posten tijdens mijn reis en tijdens mijn voorbereidingen. Als ik een tijdje geen blogs kan posten, zal ik dat van te voren laten weten.

 

Benieuwd naar de School at Sea log?

di

28

feb

2012

Cuba mail

Cuba (c) Meilin
Cuba (c) Meilin

Heeee lieve iedereen,

 

Fijn om jullie even aan de telefoon te hebben gehad! Ik wil jullie hiermee iets meer vertellen over Cuba, misschien kunnen jullie dit ook op mijn site zetten... Cuba is communistisch, iedereen is gelijk, onderwijs is gratis en ze doen heel veel aan talentontwikkeling. Zo kunnen kinderen vanaf 7 jaar naar een Art School voor dans, muziek en zang. Alle instrumenten worden door de overheid betaald. Er gaat heel veel geld naar gezondheidszorg en onderwijs en relatief weinig naar onderhoud van bijvoorbeeld wegen en huizen, dus dat is iets minder. De mensen verdienen niet heel erg veel, ongeveer 8 cuc per maand (dat is iets minder dan 8 EUR). 1 CUC is 24 pesos, wat de nationale eenheid is. Voor ons is een pizza op straat dus echt heel goedkoop, 10 pesos = 50 ct. Per huis krijgen ze elke maand wel een soort etenspakket, met rijst en olie e.d. Medicijnen zijn ook gratis geloof ik. Wat je hier echt overal terugziet, is het ‘FREE THE CUBAN 5’! Zoek dat maar eens op, het duurt te lang om dat nu te vertellen. <; Het dansen is hier echt heel gaaf, vooral omdat die kinderen het dus al vet jong leren waardoor ze, ook qua muziekmaken, heel getalenteerd zijn. We zijn op een aantal artschools geweest en dat was echt cool. We hebben zo'n beetje overal gedanst dus ik kan nu best goed Cubaans salsadansen <; We hebben op het conservatorium ook met de kinderen daar opgetreden.

 

We zijn ook een paar dagen in Havana geweest, je ziet overal heel erg het verschil tussen wat voor de toeristen is en wat voor de bewoners (de grootste bron van inkomsten voor Cuba is het toerisme). We zijn zelfs Nederlanders tegengekomen! We hebben, toen we in het kamp zaten, ook twee dagen op het land gewerkt. De tweede dag hebben we allemaal stro verzameld en die mochten we 's avonds aangesteken, yeaaaah. Dat was cool. Er was ook een krokodil om de een of andere duistere reden, maar die was een beetje saai want die deed niets. In Havana werden er-echt heel zielig- allemaal puppy's midden op straat in zo'n kooi verkocht. Er was ook een man met zo'n gat in z'n luchtpijp en die was een beetje eng. Okee, deze mail is een beetje random, maar ik probeer zo veel mogelijk te vertellen.

 

Ik hou van jullie! krijg net te horen dat ik de sailmail van vandaag ws alsnog morgen krijg jeeej.

xxx ps omg, weten jullie het eigenlijk al? Till is teruggekomen! jeeeej! <:

 

 

 

1 Berichten

do

16

feb

2012

Cuba

Cafe Cubano (c) Meilin
Cafe Cubano (c) Meilin

Donderdag 16 februari 2012

Vandaag hebben we weer doorgebracht op Cubaanse talentontwikkelingsscholen. 's Ochtends gingen we naar de School for Plastic Arts in Havana. We hebben heel veel werk gezien van leerlingen daar. Iedereen is hier zo getalenteerd! We hebben ook allemaal een etsafdruk meegekregen. 's Middags na de lunch in een hotel zijn we nog teruggegaan om een film te kijken over de Cuban 5, de vijf Cubanen die vastzitten in Amerikaanse gevangenissen, om de Cubaanse kant van het verhaal te zien. Daarna zijn we naar de School van Lyrische Zang gegaan. Je moet echt heel goed zijn om daarheen te kunnen, er waren ook echt maar 34 leerlingen op de hele school. We kregen een soort operavoorstelling en dat was heel mooi. Andrea

0 Berichten

zo

08

jan

2012

Panama

Toen we aankwamen in Porto Belo was de tweede scheepsovername nog volop aan de gang! Benjamin was kapitein, Merwin, Steffie en Joost waren stuurlieden, Floris, Sanne en Siebrand waren bootslieden, Jorrit was machinist en Stijn en Till waren koks. Zoals te merken is zijn we veilig in Panama aangekomen, dus dat betekent een geslaagde scheepsovername

 

De dagen daarna hebben we een beetje het stadje verkend, hebben we een fort gezien, zijn we langs de mangroves gevaren en… hebben we afscheid genomen. Op Panama zouden Kes, Ben, Renée en Marijke weggaan. >:

 

Op woensdag hebben we de hele dag schoongemaakt. Het hele schip moest schoon, alle kamers moesten leeg en alle bagage die niet mee Panama in ging werd in één kamer opgeslagen. En raad eens? Mijn kamer, kamer 5, was uitverkoren….

 

Dat betekende dus dat we als eersten kaar moesten zijn en dat we ’s avonds niet in onze kamer konden slapen. Toen we ’s avonds allemaal ingepakt waren en alles voor de laatste keer werd gecontroleerd en opnieuw werd schoongemaakt, konden we eindelijk gaan slapen… kamer 5 in het dagverblijf!

 

’s Ochtends vroeg de volgende dag zijn we vertrokken. Ik heb mijn tas gewogen, hij was, met matje en 1 liter water, in totaal 15 kilo! Wat heb ik mezelf aangedaan?

 

In het stadje zijn we met het openbare vervoer naar Colón gegaan. Daarvoor moesten we definitief afscheid nemen van Renée, wat best even moeilijk was.

 

Renée, ik wil je op deze manier nog even zeggen wat voor een topper ik jou vind, ik heb echt zo veel respect voor je! Ik denk dat iedereen heel veel van je heeft geleerd. We missen je en we houden contact!

 

Ik wil ook iedereen oproepen om Renée’s inspirerende blog te lezen op www.redcurlsatsea.jimdo.com. Echt heel gaaf zoals jij je hebt uitgedrukt!

 

Toen we in Colón aankwamen, zijn we na een tijdje met het openbaar vervoer naar Panama City gegaan. Wat is dat anders dan in Nederland! Zo raken ze hier helemaal verontwaardigd als een meisje opstaat om een ouder iemand te laten zitten. Dat kan gewoon niet, alleen jongens mogen opstaan.

 

In Panama City hebben we een tijdje gewacht op een gehuurd busje dat ons met z’n allen tegelijk naar het indianendorp zou brengen. Daar moesten we alleen nog met bootjes een meer over en toen waren we er. In het dorp werden we hartelijk en gastvrij ontvangen. We werden ingedeeld in onze mentorgroep en gingen op weg naar onze hut, waar we, na gegeten te hebben, meteen zijn gaan slapen.

 

De volgende dag hebben we een beetje geholpen met het huishouden. Dat betekende afwassen, hout hakken, tuin harken, vuilnis rapen etc. ’s Middags zijn we met z’n allen gaan zwemmen in de rivier. De volgende drie dagen werden drie activiteiten steeds gerouleerd:

 

1ste: Naar de grotten. Dat was best gaaf, de vloer glinsterde helemaal. We werden er heen gebracht met een boot, waarna we de grotten dus hebben verkend.

 

2de: Wildlife. Het was eigenlijk bedoelt als een soort dierenspot wandeling, maar het werd meer een jungletocht omdat we totaal geen dieren hebben gezien. Het was best zwaar, en zo heet! Er waren serieus twee jongetjes van het dorp waarvan de één zonder schoenen heeft gelopen! ö

 

Het was wel echt heel mooi. We hebben uit beekjes gedronken en nootjes gegeten. Daarna zijn we, om ons te wassen en een beetje af te koelen, met kleding en al in de rivier gaan zwemmen.

 

3de: Machete hakken. Het was de bedoeling dat we een stuk bos kapten zodat daar een huis gebouwd kon worden. Dus daar gingen we dan, in een bootje, met onze machetes. Ik vond het echt heel leuk, even je lekker uitleven op al die bomen en planten! Ook al had ik me wel gesneden met de machete (het was maar een kleine en ondiepe snee, dus het viel reuze mee). We hebben toen ook cocosnoten geplukt en cocosmelk gedronken.

 

’s Middags was er meestal niet echt een programma. Het was vooral gewoon lekker chillen, een beetje zwemmen, voetbalwedstrijden, siësta houden, met de kinderen uit het dorp spelen, meehelpen in het huishouden… één middag hebben we geleerd over de Emberra cultuur. Dat was heel interessant. Zo blijkt dat er in het dorp alleen een basisschool is. Naar de middelbare school gaan is niet verplicht, maar als je dat wil doen, moet je verhuizen naar de stad, en de meeste families hebben daar het geld gewoon niet voor.

 

Zo krijg je dus een gezin zoals het gezin waar wij bij verbleven. Het duurde een tijdje voor we de gezinssamenstelling begrepen, want de familie van het opperhoofd (die de broer was van de man des huizes) logeerde er ook. Het gezin bestond dus uit de vrouw des huizes van 18, haar vriend, hun dochtertje Sara van 4 en hun andere dochtertje van 1. Daarnaast logeerde het gezin van het opperhoofd er dus ook (ze wonen in de stad en de kinderen hadden vakantie): het opperhoofd, zijn vrouw, hun dochter van 16, hun zoon Alfredo van ongeveer 13 en hun zoontje Juan Carlos van tweeënhalf. Die kinderen zijn echt heel zelfstandig! Zo lopen ze allemaal zonder ouders door het dorp, en had kleine Sara bijvoorbeeld een keer een mes waarmee ze doodleuk een stuk riet ging zitten snijden, wat haar moeder totaal niet erg vond. Dat was bij ons vroeger wel wat anders!

 

Wat ik echt heel gaaf vond, was de manier waarop ze kookten. Ze hadden buiten een soort afdakje met een kampvuur eronder waarop ze kookten. De meeste dingen waren gefrituurd en het was super lekker! Zo aten we vaak vis (met kop en al!), rijst met linzen, een soort pakketje rijst en zelfs een keer krokodil, die de vorige avond was gevangen door een groep van dorpsmensen en leerlingen van SAS.

 

Toch waren ze moderner dan we hadden verwacht (we wisten eigenlijk totaal niet wat we konden verwachten). Zo kregen ze stroom door een generator, hadden ze een tv met een Nintendo 64, gewoon een kraan met stromend water… bij ons huis is er ook twee keer een dansfeest en een keer een filmavond (Prince of Persia) georganiseerd.

 

Eigenlijk het enige wat niet heel leuk was, was de wc. Dat was namelijk een soort betonnen pot boven een gat in een huisje waar de gordijntjes niet echt heel erg aansloten.

 

Ik vond het wel echt heel cool om hun leven zo mee te maken en mee te doen. Soms was het een beetje moeilijk omdat we niet echt goed Spaans *ahum, totaal niet* kunnen en we elkaar dus niet altijd begrepen. Maar met een beetje handen- en voetenwerk lukte dat uiteindelijk toch wel. We hebben ze ook een middagje Engelse les gegeven. Het was echt heel leuk om hun uitspraak te horen. <:

 

Na de indianen zijn we met de bus naar Gamboa gegaan, naar Guido’s hostel. Wat meteen opviel, was de Amerikaanse invloed. Het leek net of we in een Amerikaanse suburb terecht waren gekomen! Het was een heel gaaf huis, echt aan de rand van de jungle. In de tuin zaten apen, kolibries en een soort mega guinea pigs. Heel mooi!

 

De eerste dag zijn we ’s ochtends naar de Casco Viejo, het oude deel van Panamastad, gegaan. Daar werden we in groepjes verdeeld, elk groepje moest een paar vragen beantwoorden over een bepaalde wijk. We kregen per groepje 5 dollar p.p. mee om eten van te kopen. Ja, in Panama haal je dat makkelijk!

 

’s Middags zijn we naar het Panama kanaal geweest. Het was echt heel indrukwekkend om die grote schepen van zo dichtbij te zien.

 

Daarna hebben we de medewerkers van de Nederlandse ambassade in Panama ontmoet. Dat was heel interessant, ik wist eigenlijk helemaal niet wat een ambassade nou deed.

 

De tweede dag zijn we heel vroeg opgestaan om vogels en dieren te spotten met Micheal, een van de mannen van het hostel. Het was best wel gaaf, we zijn een eindje de jungle ingegaan en we hebben apen gezien, een zeldzame, schuwe vogel en zelfs een luiaard!

 

’s Middags zijn we naar een soort dierenpark gegaan. Daar waren krokodillen, papegaaien en een luipaard.

 

De dag daarna zijn we eerst naar een ruïne geweest, om ’s middags naar een mall in Panamastad te gaan. Dat was heel leuk, en de Amerikaanse invloed was ook hier goed te zien, ook bij de winkels.. <:

 

De twee dagen daarna hebben we vooral veel geregeld voor de Bocas-reis. De bedoeling is dat we met 11 mensen en 1 begeleider in 5 dagen van Santiago naar Bocas del Torro reizen. We moesten alles zelf organiseren en we kregen een budget van 40 dollar p.p. per etmaal. Mijn groepje bestond uit Steffie, Merwin, Tess, Lian, Stijn, Anna, Jules, Wouter en Jeltje met Jaap als begeleider. We hebben overnachtingen in hostels geboekt en de route uitgestippeld.

 

De laatste dag in Guido’s hostel kwam Till terug van Panama City, waar hij was geweest om met zijn vader een aantal dingen te bespreken, en toen vertelde hij dat hij terug naar huis ging omdat zijn school niet meer wilde meewerken! Echt heel erg stom. Hij zou een uur later vertrekken en een paar dagen later naar huis vliegen. We hebben nog een foto gemaakt voor het hostel, maar het was een nogal abrupt afscheid.

 

De volgende ochtend zijn we vertrokken, met een eigen bus! Het was heel chill, airconditioning, ruimte, geweldig. Het duurde ongeveer 5 uur voor we aankwamen bij de Katholieke Ecologische Landbouwschool in Atalaya, net buiten Santiago. We sliepen met alle meisjes op één kamer met stapelbedden en alle jongens sliepen ook op één kamer, met een gezamenlijke badkamer. ’s Avonds kregen we een praatje van één van de oprichters van het internaat, een oude pater uit Nederland.

 

De dag erna hebben we een rondleiding gekregen door het internaat. Ze hadden er ontzettend veel dieren. We hebben ook de akkervelden gezien.

 

’s Avonds kregen we een jongen toegewezen waarmee we de volgende dag een dagje zouden meedraaien. Ik had samen met Yoram Xavier. We gingen koeienmelken! Het leek me wel heel vet, maar we moesten er wel om 5 uur voor opstaan…

 

De volgende ochtend zijn we dus om 5 uur ’s ochtends opgestaan. Ik heb een paar laarzen kunnen lenen van één van de koemelk jongens. Het was best wel cool om te doen, maar ook heel moeilijk! Die jongens waren echt heel snel, ze kregen er zoveel melk uit! Wij faalden er een beetje in, maar we hebben dan ook niet zoveel armspieren… <;

 

’s Middags hebben we door een veld gelopen om koeien te vinden, die moesten we terugdrijven naar het internaat. Dat was echt heel grappig, want de koeien probeerden steeds te ontsnappen, zodat we er heel hard achteraan moesten rennen….

 

’s Avonds was er een soort afscheidsfeestje met veel muziek en dansen, en we kregen een tasje en een t-shirt, echt heel lief.

 

En toen was het eindelijk zo ver, de lang verwachte Bocas-reis. We vertrokken als 2de. We hebben meteen de bus genomen naar Santiago. Daar hebben we een nieuwe, chille bus genomen naar David, een busreis van 3 uur. Vanaf het busstation hebben we de taxi gepakt naar het Purple House Hostel. Dat was echt gewoon bijna niet grappig meer hoe paars het was, zelfs de tape waarmee de paarse briefjes met paarse tekst op waren gehangen was paars. De eerste avond zijn we naar de film gegaan, Mission Impossible 4. Dat was heel leuk en gezellig. We hebben daar in de bioscoop een Nederlands echtpaar ontmoet, wat een restaurant had in Bocas en die Kes hadden ontmoet!

 

De dag erna hebben we lekker uitgeslapen, we hebben de groep opgesplitst en ik ben met Merwin, Tess en Wouter naar een rivier gegaan om te zwemmen. We namen er een taxi heen, maar toen we weer terug gingen, kwamen we erachter dat er geen taxi’s reden vanaf daar… Gelukkig hebben we uiteindelijk kunnen liften, die man was echt ontzettend aardig en heeft ons recht voor het hostel afgezet. Dat was trouwens de eerste keer dat ik heb gelift! <:

 

’s Avonds in het hostel hebben we echt de allerslechtste horrorfilm ooit gekeken, Hit and Run. Echt een afrader! Maar eigenlijk was het ook heel gezellig omdat hij zo slecht was.

 

Op zaterdag zijn we met een privébusje van David naar Almirante gereisd. Omdat we zo vroeg op moesten, zijn we gewoon in pyjama de bus ingestapt <;

 

In Almirante zijn we overgestapt op de watertaxi. Na 20 minuten waren we op het hoofdeiland Colon, hier zou het schip ook komen te liggen. We gingen Yke, Siebrand en Lambert opzoeken, die zaten daar in een hostel. We hebben daar onze tassen gedumpt en zijn toen met z’n allen gaan lunchen. ’s Middags zijn we met nog een watertaxi naar Bastimentos gegaan. Hier lag ons hostel, Bocas Bound. Het is echt heel leuk, er is een pingpong tafel, een pooltafel, allemaal spelletje en chille loungebanken. De kamer was ook heel chill.

 

De dag erna hebben we vooral op het strand gechilled. We hebben surfboards gehuurd, Wouter en Merwin konden namelijk surfen. Ik wilde het supergraag leren, maar het is uiteindelijk niet echt gelukt, ik kwam niet eens de branding door… misschien was het ook te kort tijd om het te leren.

 

Later op de middag zijn we groep 2 tegengekomen, die ook in Bocas Bound overnachtten. Dat was heel gezellig, we hebben ’s avonds heel lang Triviant zitten spelen.

 

We hebben hier best wel veel mensen ontmoet, zoals een guitardude uit Schotland, die Jules bluesgitaar heeft leren spelen. Dat was best wel cool. Ik denk dat zoveel mensen ons aanspreken omdat het niet echt normaal is dat een grote groep 15/16-jarigen (ook al denken ze vaak dat we veel ouder zijn, omdat we in vergelijking met hen heel lang zijn) door Panama reist.

 

We hebben elke keer zelf voor eten gezorgd en gekookt, dat was best wel grappig en gezellig omdat er allerlei andere mensen ook wilden koken dus dat moesten we een beetje afspreken.

 

De volgende dag gingen we weer terug naar Colon, waar we ’s avonds weer aan boord zouden gaan. We hebben de hele dag een beetje gechilled en zijn uiteindelijk ’s avonds naar het Indonesische restaurant van het Nederlandse echtpaar uit David gegaan, dat was heel leuk. Er was daar een ander Nederlands echtpaar, dat was wel even grappig. Ze vroegen: ‘Where are you guys from?’ dus we zeiden: ‘We’re from Holland.’ En toen zeiden zij: ‘oh, dat is ook grappig, wij komen uit Brabant’.

 

’s Avonds zijn we weer aan boord gegaan, het was heel leuk om iedereen weer te zien, we hadden elkaar heel veel te vertellen! We kregen ook de nieuwe kamer- en wachtindeling. Ik sliep met Meilin, Jeltje en Willemijn op kamer 1, en zat met Merwin, Haike, Meilin en Stijn in de 12 tot 4 wacht.

 

Twee dagen later (tussendoor hebben we aan school gewerkt dus dat is niet heel interessant) zijn we naar Costa Rica gegaan om Monique op te halen. Dat was heel leuk, want de ouders hadden bij de halverwege bijeenkomst een filmpje voor ons gemaakt, echt heel grappig om te zien.


2 Berichten

za

17

dec

2011

Dominica/Martinique!

Hallo lieve iedereen!

 

Eindelijk zijn we aangekomen op Martinique! <: De overtocht viel eigenlijk best heel erg mee, veel minder erg dan de Golf van Biskaje.

We zijn 21 november de Teide opgegaan. Het was best wel zwaar, met die trekkingsrugzakken en de hitte… en toen we boven kwamen, bij het hostel, was het zo koud dat sommigen in slaapzak gingen liggen!

 

De volgende dag zijn we om 04.00 opgestaan, om om 4.45 verder te gaan met lopen, naar de top. Wat was het koud daar boven! Gelukkig was de zonsopkomst heel gaaf. Het was echt heel cool, I felt like the Queen of the World, op 3.718 meter…

 

We hebben er uiteindelijk echt heel lang over gedaan, de terugweg. Dat was pas erg, zeg. Die hitte, en die rugzakken…. We waren denk ik allemaal blij toen we weer beneden waren! Daarna met de bus mee en toen was het op naar Dominica!

 

Tijdens de oversteek hadden we het lesdag-wachtdag systeem, waarbij je dus de ene dag wacht hebt en de andere dag school. Ik had weer 4-8 wacht met Lian, Daisy, Sanne, Floris en Yoram.

Op 29 november werden we om 3 uur ’s nachts wakker door Sanne, omdat er een vliegende vis door het open raam naar binnen was gesprongen! Wat stonk dat verschrikkelijk! Gelukkig werd de vis snel weggehaald en konden we daarna weer slapen.

 

Op 1 december heb ik mijn eerste toets gemaakt, Latijn! Yeaaah.

 

Op 2 december heb ik samen met Meilin een vliegende vis ontleed! Het viel best mee hoe vies het was, ook al stonk het nog steeds. 

 

Op 3 december had ik keukenploeg, samen met Meilin en Haike, dus dat was heel gezellig! Het enige jammere was dat we niet eens konden douchen daarna, want de watermaker ging kapot: dat betekent doucheverbod!

 

Op 5 december hebben we gezellig met z’n allen Sinterklaas gevierd! We kregen een chocoladeletter en een sleutelhanger. Daarna hebben we een dobbelspel gespeeld. Iedereen had van te voren een cadeautje gemaakt/gevonden/whatever en die gingen we verdobbelen. Uiteindelijk heb ik 2 Donald Duck’s en een bril gekregen! <:

                                   

Op 6 december heb ik mijn biotoets gemaakt!

 

Op 8 december hebben we een dorade gevangen! We gebruikten namelijk de vliegende visjes als aas. Het was best zielig, maar wel heel lekker!

 

Op 10 december heb ik mijn sollicitatie ingeleverd voor de scheepsovername. Bij de scheepsovername moeten wij alles doen, de crew grijpt alleen in als het gevaarlijk wordt. Ik heb gesolliciteerd voor bootvrouw, waarbij je ervoor moet zorgen dat alles wat de stuurman zegt, wordt uitgevoerd.

De volgende dag moesten we solliciteren. De vragen waren: Hoe haal je de vlieger naar beneden? en Wat zou je doen als twee mensen uit je wacht niets zouden doen?

’s Middags, na de grote schoonmaak, werden we allemaal de salon ingeroepen, in zwemkleding. Nou hadden wij al zo’n vermoeden waar dat voor zou zijn… Het is namelijk de traditie dat als je voor het eerst de evenaar overgaat, je wordt kaalgeschoren en dergelijke, als een soort doping. Nou zijn wij niet de evenaar overgestoken, maar wel de oceaan… En ja, hoor, ons vermoeden klopte: Het was de doping. We werden één voor één naar buiten geroepen, waar we op de bank moesten liggen en ze net deden of ze ons haar afschoren. Daarna werden we met een bezem ingesmeerd met een mengeling van ketchup, mayo, maïs en broodmeel, moesten we een glas met zeewater opdrinken en de voet van de ‘vrouw van Neptunus’ kussen, waarna we onze nieuwe namen kregen: in mijn geval Waaiervis. Daarna hebben we met z’n allen, echt heel gaaf, in de oceaan gezwommen terwijl de zon onderging!

 

’s Avonds kregen we onze functies tijdens de scheepsovername te horen: Coen, Floris en ik waren bootslieden, Haike, Jorrit en Liselet waren stuurlieden, Till was kapitein, Siebrand en Douwe waren kok en Joost was machinist.

 

Op 12 december was de scheepsovername. Het ging geloof ik best wel goed, en ik heb nog veel meer geleerd!

De volgende dag zijn we aangekomen op Dominica! We zijn ’s avonds met pick-up trucks naar een soort restaurant-bar-iets gereden waar we hebben gebarbecued.

 

Op 15 december zijn we naar de indianen gegaan. We zijn ook langs stukjes gereden waar Pirates of the Carribean 2 was opgenomen! Echt heel cool. Onze chauffeur was ook de chauffeur van Johnny Depp!

’s Avonds hebben we nog gevaren in motorbootjes. Dat was echt heel gaaf, het was zó mooi daar! Toen hebben we ook in de rivier gevaren die naar het huisje van de heks gaat. Het huisje zelf stond er niet meer, want dat mocht niet van de regering ofzoiets.

 

De volgende dag, gisteren, zijn we naar de Boiling Lakes gegaan. Dat was heel vermoeiend, maar zó gaaf! Echt niet normaal mooi is het daar, en zo rustig! Het was wel heel warm en het duurde lang, maar uiteindelijk was het het allemaal waard. De Boiling Lakes zelf heb ik niet echt goed gezien door alle dampen, maar dat was niet zo erg. Eerder was er ook al een stuk waar het kookte. Daar kwamen ook twee stroompjes bij elkaar, een witte en een zwarte. De witte was koud en de zwarte was warm, echt heel apart! We hebben daar ook een soort modder op onze huid gesmeerd, wat heel goed voor je huid scheen te zijn. Ook hebben we uit een blad gedronken, in zwavelwater gezwommen, gezongen met Seacat, onze gids… Het was echt heel gaaf. We hebben daarna ook nog gezwommen in de rivier onder het ravijn waar ze in Pirates 2 met een bolkooi boven vastzaten. Dat was ook heel cool, we zijn daar de klif afgesprongen, ook al was hij niet zo hoog als de film deed denken.

Daarna zijn we weer met busjes teruggegaan naar de boot.

 

Vandaag (17 december) zijn we naar Martinique gevaren, waar we nu liggen. Morgen hebben we vrije tijd, dan zal ik deze blog posten.

 

Hugs & kisses,

Andrea. 

 

0 Berichten

zo

11

dec

2011

Ik ben bootsvrouw! Yeaaaah :>

Lieve iedereen, wat raar om Sinterklaas zonder jullie te vieren! Het was hier heel leuk, we hebben een chocoladeletter gekregen, een sleutelhanger en we hebben het dobbelspel gespeeld. Dinsdag heb ik mijn biotoets gemaakt.

Gisteren heb ik mijn sollicitatie voor bootsvrouw voor de eerste scheepsovername ingeleverd! Vandaag heb ik een soort sollicitatie gehad, ik moest zeggen hoe je de vlieger er weer af haalt en wat ik zou doen als twee mensen in mijn wacht niets aan het doen waren. (even tussendoor: Heb net gehoord wie welke functie heeft, en ik ben bootsvrouw! Yeaaaah <: )

 

Vandaag zijn we 'gedoopt'; normaal gebeurd dat als je de evenaar overgaat. Poseidon ging aan boord, we moesten een voor een naar het middendek, daar moest je op een tafel liggen en dan deden ze net alsof ze je haar afschoren (hoort bij echte ritueel). Daarna werd je met een bezem ingesmeerd met een mengeling van ketchup, mayo, mais, zout water en broodmeel, moest je een glaasje met zeewater drinken, de voet van de vrouw van Poseidon kussen (Joost) en dan kreeg je een nieuwe naam; in mijn geval Waaiervis. Daarna hebben we gezwommen, midden op de oceaan, echt heel gaaf! Het was tijdens de zonsondergang, echt heel mooi. Till en Douwe zijn echt kaal gegaan! Maar de rest vertel ik dinsdag, dan zijn we ws op Dominica.

 

Kusjes,

 

Andrea

4 Berichten

zo

04

dec

2011

We mogen weer douchen!

Hallo lieve iedereen, vandaag heb ik weer sailmail gekregen! <: Gelukkig was mijn mail van vorige keer aangekomen, van sommige leerlingen niet. We moesten allemaal een cadeautje maken voor het dobbelspel, of had ik dat al verteld? In ieder geval is mijn cadeautje een zakje met allemaal snoepjes en twee monstertjes. Ik hoop dat degene die hem krijgt hem leuk vind!

 

Woensdag werd ik 's nachts om 3:10 wakker, omdat er een vliegende vis in Sanne haar bed was gesprongen! Wat stonk dat zeg! Het raam stond open om te luchten, en toen was hij erin gesprongen...Donderdag tijdens de wacht hebben we ook nog een vis in Yke's bed gevonden. Gaat lekker hè?

 

Gisteren kregen vervelend nieuws: Doucheverbod! Er was iets met de watermaker waardoor we tot Dominica niet zouden kunnen douchen en wasssen! Gelukkig kwamen er vanochtend mensen schreeuwend door de gang rennen: WE MOGEN WEER DOUCHEN! <:

 

Vrijdag heb ik samen met Meilin een vliegende vis ontleed als biopracticum! Vies maar interessant.

 

Ik mis jullie heel erg hoor! Gelukkig is het hier heel leuk, zo hebben we vandaag, op 4 december, hutspot gegeten, maar dan in de zon in onze bikini! haha. Ik heb heel veel zin om Sinterklaas te vieren morgen, maar het wordt wel heel raar denk ik. Veel plezier vanavond! Houvanjulliee!

 

Kusjes! xo

 

Andrea

2 Berichten

ma

28

nov

2011

Vliegende vissen!

Vliegende vissen! (Pez volador)
Vliegende vissen! (Pez volador)

Lieve, lieve iedereen!

 

Vandaag is het maandag 28 november, we hebben de Sailmail pas nu gekregen om de antenne door het zeil was geblokkeerd. We zijn weer begonnen met school, blegh. Ik ben op zich wel goed bezig, ik ga woensdag mijn Latijn toets maken en vrijdag mijn Biologie toets. (De reden dat er een dag tussen zit is natuurlijk omdat we dan wachtdag hebben <: ) Ik vind het trouwens echt heel raar dat het volgende week al Sinterklaas is! De feestcommissie heeft bedacht dat we een soort dobbelspel gaan doen, dus ik moet nog even ergens een cadeautje vandaan toveren...                        

 

Het is hier best wel gaaf! De zon schijnt een groot deel van de tijd en we zijn in een gebied met heel veel vliegende vissen! Die springen weleens op het dek. We hebben de opdracht gekregen ze vooral niet terug overboord te gooien want Anne (stuurman) wil ze gebruiken als vissenaas en Sacajawea (biodocent) wil ze gebruiken voor ontledings practica. Ik ga dat trouwens denk ik wel doen, misschien kan ik nog een paar extra punten krijgen! <;

 

Het is hier ook best wel chill, we kijken veel films 's avonds/ spelen weerwolven met z'n allen. Gisteren heb ik (samen mert Liselet, Douwe en Yke) Lord of the Rings 1 EXTENDED VERSION gekeken! Dat was echt heel gaaf. Het eten wordt hier steeds beter, ook al is het voor veel mensen niet genoeg... Maar voor mij wel hoor!

 

Hebben jullie trouwens al gehoord over de veilingbak? Dat is echt heel erg! Alles van losslingerende troep wordt daarin gestopt en op zondag kun je het voor €0,50 terugkopen... Gelukkig is er van mij nog niks in belandt! Het enige positieve eraan is dat het geld dat er mee wordt opgehaald wordt gebruikt voor iets leuks voor ons allemaal.

 

Ik hou heel veel van jullie! Ik laat volgende week weer iets van me horen.

 

Kusjes! xoxo

 

Andrea

 

1 Berichten

ma

21

nov

2011

Beklimming El Teide

El Teiden (c) Jaap
El Teiden (c) Jaap

Een flinke klim die Teide, en koud dat het was! Gelukkig hadden een aantal mensen het geweldige idee opgevat om buiten in de slaapzak te gaan liggen. Met het mooie uitzicht erbij was het de klim naar boven zeker waard!

 

Hugs & Kisses,

 

Andrea.

2 Berichten

vr

18

nov

2011

Tenerifeeeeee!

Tenerife in zicht
Tenerife in zicht

TENERIFE!

 

We zijn in Tenerife! Na 2 weken op zee zijn we ook echt weer aan land toe. Heel veel mensen, waaronder ik, zijn ook zeeziek geweest. Ik heb in totaal 6 keer overgegeven. >:

Het is wel echt heel gezellig! We zijn nu al een hele hechte groep.

 

Op 11/11/11 heb ik met Britt en Sietske Sint Maarten gelopen. Dat was echt heel grappig. Sietske had namelijk een lampion meegekregen. We hebben toen nog vet veel snoep gekregen! <:

 

Dinsdag (de 15de) zijn we aangekomen op Tenerife. Toen zijn we eerst naar een verlaten baai gegaan, waar we de hele dag hebben gezwommen/berg hebben beklommen. En wat is het een lekker weer! We lopen allemaal rond in korte broeken en op slippers.

Gisteren zijn we naar de British School of Tenerife geweest. Daar hebben we veel mensen ontmoet. Dat was ook heel leuk en gezellig, ookal was het wel ver weg. We hebben gevolleybald en gesocialized. Eindelijk hebben we wat aan onze Spaanse les! <;

Vandaag zijn een aantal leerlingen van de British School, die we dus gisteren hebben ontmoet, naar onze boot gekomen. We zijn een stukje gaan zeilen met z’n allen en we hebben nog afgesproken om zondag met z’n allen naar het strand te gaan.

 

Woensdag gaan we weer weg. We gaan maandag en dinsdag de Teide beklimmen. Spannend!

Ik mis iedereen thuis ontzettend. Gelukkig kunnen we er hier voor elkaar zijn.

 

Hou van jullie!

Hugs & kisses,

Andrea.

2 Berichten

di

08

nov

2011

Ter hoogte van Lissabon

(c) Mappits
(c) Mappits

Gisteren begon het schommelen jammer genoeg weer. Dat betekent veel vasthouden, veel omgevallen dingen opruimen maar ook heel veel lol. De deining was zo erg dat je niet zonder klimgordel op het voordek mocht komen. Deed je dat wel, mét klimgordel weliswaar, dan was dat echt heel leuk! We hingen over de reling en probeerden met onze handen in het water te komen en daardoor werd je natuurlijk weer nat. Lekker, dat zoute water in je haar!

 

Hugs & kisses,

Andrea. 

1 Berichten

za

05

nov

2011

Golf van Biskaye

's nachts om een uur of 4 zingen we liedjes terwijl we naar de sterren kijken. 's Middags zien we dolfijnen. 's Avonds eten we een licht verteerbare salade, gemaakt door een half keukenteam.
Daarna worden we in slaap gewiegd door de deining die velen van ons zo ziek heeft gemaakt. Wanneer we ons wankelend door de gangpaden begeven beseffen we ons één ding: It's all worth it.

Het geronk van de motor is niet meer. Ondanks dat het ontbijt, samen met kerstliedjes uit onze monden vloeit, is de sfeer goed. Naast meldingen van schepen in uren, streken en radialen, en hier en daar een onopgeschoten lijn, genieten we van de pas opgekomen zon. Onze roergangers varen een variabele koers, alleen maar om de schaduw te ontwijken. Terwijl het bovenstaande nog zo plezierig klinkt gaat de gedachte: het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, nieuwe wacht kom maar gauw!

Elke dag wordt warmer, elke golf wordt langer. De wind blaast vol in de zeilen. Terwijl iedereen steeds een beetje minder ziek wordt turen wij over de diepblauwe zee zoekend naar dolfijnen. De knopen van Anne knopen we in onze oren. We verstoren het gekraak van de gaffel door heerlijke muziek. De deining wordt langer en de hemel helderder waardoor we 's nachts alle sterren kunnen zien. Snakkend naar het warme weer, denken we: Tenerife, here we come!

Groetjes van,

 

Sietske, Britt en Andrea.

0 Berichten

zo

30

okt

2011

Cherbourg, France!

We zijn in Frankrijk! De wind is gedraaid, dus wachten we hier 2/3 dagen tot we weer verder kunnen. Het is echt heel gezellig hier. We zijn allemaal alleen best wel moe, omdat we elke dag in totaal 8 uur wacht lopen; mijn wachten zijn 16.00-20.00 en 04.00-08.00. Het ritme is dus ongeveer zo: wacht-eten-slapen-eten-2 uur vrij-wacht-eten-slapen enz.

 

Gisteren lagen we na onze nachtwacht lekker te slapen, toen er ineens een Algemeen Alarm-oefening was! Omg, wat is dat vervelend. Iedereen trok een broek en stevige schoenen aan en ging naar buiten, waar we een zwemvest kregen en ons in 2 rijen moesten opstellen. ’s Middags was er, tijdens onze wacht, ook nog een brandoefening.

 

Vannacht rond 11/12 uur mochten we de haven binnen. Vanochtend was het dus weer klussen en opruimen ipv wacht lopen. We mochten weer de kluivenboom in<:

 

Vanmiddag mochten we het stadje in. Voor ons betekende dat naar de Mac, free wifi! Daarna kregen we onze eerste Spaanse les aan boord. Ik heb er ongelooflijk veel zin in om in Tenerife te zijn!

 

Hugs & kisses,

Andrea.

 

1 Berichten

di

25

okt

2011

Aan boord!

De eerste paar dagen zitten er alweer op... maar wat is het leuk! Tot nu toe hebben we vooral klusjes e.d. gedaan in voorbereiding op ons vertrek. Zo hebben we met z'n allen in totaal 4,8 ton aan voorraden, waaronder 500 kilo meel, aan boord gebracht.

 

Ik kan het hier zeker een half jaar volhouden! De groep is echt ontzettend gezellig en we hebben allemaal zin in het vertrek op donderdag. Let the adventure begin!

 

Vandaag hebben we ook de eerste verjaardag aan boord gevierd: Sietske is vandaag 16 geworden, dus dat betekent slingers en taart! <:

 

De hutten zijn niet echt ruim, maar wel heel comfortabel. Ik deel een hut met Jeltje, Lian en Daisy.

 

Nu we in Amsterdam zitten hebben we wel WiFi, maar dat gaat gauw veranderen...!

Ik heb er zin in!

 

Hugs & kisses,

Andrea.

 

4 Berichten

za

22

okt

2011

Het gaat beginnen...

De laatste dag thuis is afgelopen. Wat een drukte zeg! Het artikel in het Leidsch Dagblad is vandaag uitgekomen, ik had meteen weer een interview met de Oegstgeester Courant, ik moest nog de laatste dingen inpakken, de laatste dingen regelen, de laatste mails verzenden...

En dan is het zover. De reis gaat beginnen. Straks nog de laatste keer in mijn eigen bedje slapen en dan is het gaan!

 

Morgen gaan we rond 10 uur naar Amsterdam. Het is dan ook de eerste keer dat ik de Regina Maris te zien krijg. Ik ga iedereen heel erg missen, maar ik heb er ontzettend veel zin in!

 

Zoals ze op zee zeggen: Fair winds and following seas!

 

Hugs & kisses,

Andrea.

0 Berichten

ma

17

okt

2011

Laatste week

De laatste week in Nederland, tevens mijn herfstvakantie, is aangebroken!

 

De laatste dag op school was heel gezellig, maar wel raar. Als ik het nog niet tegen je heb gezegd:

tot over een half jaar!

 

Ik ben nu bezig met de laatste voorbereidingen: Alles verzamelen, de laatste spullen kopen, inpakken, afscheid nemen... Druk dus! Maar ik heb er wel ontzettend veel zin in.

 

Morgen heb ik nog een feestje met mijn beste vriendinnen en vrijdag mijn eigen afscheidsfeestje, dus dat gaat helemaal goed komen.

 

Er staat nu wel een enórme berg spullen op mijn kamer, dus ik kom er denk ik ook niet meer onderuit...

 

Hugs & kisses,

Andrea.

1 Berichten

di

04

okt

2011

Uitrusting

Vorige week zaterdag ben ik op zoek gegaan naar bedrijven die mij in natura zouden willen sponsoren, en dan vooral de uitrusting. Jammer genoeg hebben wij geen bedrijf hiervoor gevonden.

Daarom zijn we afgelopen donderdag middag naar de Zwerfkei in Woerden geweest. Hier heb ik een deel van mijn uitrusting gekocht.

Ook hebben we een oproep gedaan op de mailinglijst van onze buurt; hierdoor kon ik van één lieve buurvrouw een trackingrugzak lenen en van een ander een plunjezak. Nog heel erg bedankt hiervoor!

 

In de kelder van mijn tante en oom heb ik ook nog gezocht naar spullen die ik kon gebruiken. Hier heb ik ook redelijk wat spullen gevonden; wat hebben zij veel zeg!

 

Hierdoor, en ook met hulp van andere lieve mensen, heb ik nu toch redelijk mijn uitrusting bij elkaar! Daar ben ik eigenlijk wel heel blij mee.

 

Het is echt heel raar om te bedenken dat ik over twee en een halve week al wegga. Ik ga iedereen zo missen! Ik moet natuurlijk nog wel heel veel regelen voordat het zover is, maar volgens mij gaat dat helemaal lukken. (With a little help from my friends and family!)

 

Hugs & kisses,

Andrea.

2 Berichten

ma

19

sep

2011

Inentingen en paspoort

Even een nieuwe update! Ik ben namelijk weer druk bezig geweest met dingen regelen voor School at Sea.

 

Donderdagmiddag heb ik mijn paspoort opgehaald. Ik vind het echt een raar gevoel om er een te hebben en om te bedenken waarvoor ik hem nodig heb. Hij is wel heel mooi geworden! <:

 

Vrijdag heb ik mijn inentingen gehaald. Mijn vader is met me meegegaan omdat we nog even moesten kijken welke inentingen ik zou nemen. Uiteindelijk ben ik ingeënt voor buiktyfus, hepatitis A & B en gele koorts. Daarnaast heb ik een recept gekregen voor malariatabletten, die ik nog even moet ophalen bij de apotheek. Bij deze inentingen kreeg ik ook mijn eigen mooie gele inentingenpaspoort! De inentingen zelf vielen heel erg mee. Mijn armen doen een beetje pijn, maar dat is gelukkig ook het enige.

 

Gisteren was er ook iets leuks, ook al heeft het niets met School at Sea te maken: Ik heb met mijn vriendinnen opgetreden op de kinderboerderij in de Merenwijk in Leiden, voor de opening van het Grande Café. We hebben drie liedjes gedaan: Fallin - Alicia Keys, Jar of hearts - Glee cast en Price tag - Jessie J ft. BOB. Ja, het was de versie met BOB. Dat betekende dus dat ik moest rappen! Het was heel leuk om te doen, ook al was het wel jammer van de regen. Maar ja, dat moet je er maar voor over hebben...

 

Hugs & kisses,

Andrea.

1 Berichten

za

10

sep

2011

Eerste blogpost!

Dit is mijn allereerste blogpost! Op deze pagina zal ik zo vaak mogelijk blogs posten.

Ik zal me nog even uitgebreid voorstellen.

 

Hallo, ik ben Andrea Elzo Kraemer. Ik ben 15 jaar en zit in 4 Gymnasium van het Bonaventuracollege te Leiden. Als profiel heb ik Natuur & Techniek, d.w.z. Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde B. Eind vorig jaar kreeg ik een mail van school, met daarin informatie over School at Sea.

Toen ik het mailtje voor het eerst las, dacht ik meteen: Oh my God, dat wil ik! Ik had natuurlijk nooit gedacht dat het ook echt zou lukken! Ik ben heel blij dat ik er voor heb gekozen dit project te doen, omdat ik allemaal hele aardige en lieve mensen heb ontmoet en omdat ik, zelfs nu, al zoveel van dit project heb geleerd. Ik heb er ontzettend veel zin in!

 

Hugs & kisses,

Andrea.

2 Berichten

Wat is nieuw....

Reis

28/04 Officiële aankomst in Nederland

25/04 Aankomst in IJmuiden

24/04 Vertrek richting IJmuiden

22/04 Aankomst Oostende

11/04 Vetrek richting Brest

08/04 Aankomst Azoren

27/03 Vertrek richting Azoren

06/03 Aankomst Bermuda

28/02 Vertrek --> Bermuda

12/02 Aankomst Cuba

Blog 

28/02 Cuba mail

16/02 Cuba

08/01 Panama 

Nieuws

06/03 Bermuda

12/02 Cuba

08/01 Portobelo (Panama)

Nieuwsbrief

15/04 Nieuwsbrief nr. 10

25/03 Nieuwsbrief nr. 9

11/03 Nieuwsbrief nr. 8

Fotos

17/12 Dominica/Martinique

di

28

feb

2012

Cuba mail

Cuba (c) Meilin
Cuba (c) Meilin

Heeee lieve iedereen,

 

Fijn om jullie even aan de telefoon te hebben gehad! Ik wil jullie hiermee iets meer vertellen over Cuba, misschien kunnen jullie dit ook op mijn site zetten... Cuba is communistisch, iedereen is gelijk, onderwijs is gratis en ze doen heel veel aan talentontwikkeling. Zo kunnen kinderen vanaf 7 jaar naar een Art School voor dans, muziek en zang. Alle instrumenten worden door de overheid betaald. Er gaat heel veel geld naar gezondheidszorg en onderwijs en relatief weinig naar onderhoud van bijvoorbeeld wegen en huizen, dus dat is iets minder. De mensen verdienen niet heel erg veel, ongeveer 8 cuc per maand (dat is iets minder dan 8 EUR). 1 CUC is 24 pesos, wat de nationale eenheid is. Voor ons is een pizza op straat dus echt heel goedkoop, 10 pesos = 50 ct. Per huis krijgen ze elke maand wel een soort etenspakket, met rijst en olie e.d. Medicijnen zijn ook gratis geloof ik. Wat je hier echt overal terugziet, is het ‘FREE THE CUBAN 5’! Zoek dat maar eens op, het duurt te lang om dat nu te vertellen. <; Het dansen is hier echt heel gaaf, vooral omdat die kinderen het dus al vet jong leren waardoor ze, ook qua muziekmaken, heel getalenteerd zijn. We zijn op een aantal artschools geweest en dat was echt cool. We hebben zo'n beetje overal gedanst dus ik kan nu best goed Cubaans salsadansen <; We hebben op het conservatorium ook met de kinderen daar opgetreden.

 

We zijn ook een paar dagen in Havana geweest, je ziet overal heel erg het verschil tussen wat voor de toeristen is en wat voor de bewoners (de grootste bron van inkomsten voor Cuba is het toerisme). We zijn zelfs Nederlanders tegengekomen! We hebben, toen we in het kamp zaten, ook twee dagen op het land gewerkt. De tweede dag hebben we allemaal stro verzameld en die mochten we 's avonds aangesteken, yeaaaah. Dat was cool. Er was ook een krokodil om de een of andere duistere reden, maar die was een beetje saai want die deed niets. In Havana werden er-echt heel zielig- allemaal puppy's midden op straat in zo'n kooi verkocht. Er was ook een man met zo'n gat in z'n luchtpijp en die was een beetje eng. Okee, deze mail is een beetje random, maar ik probeer zo veel mogelijk te vertellen.

 

Ik hou van jullie! krijg net te horen dat ik de sailmail van vandaag ws alsnog morgen krijg jeeej.

xxx ps omg, weten jullie het eigenlijk al? Till is teruggekomen! jeeeej! <:

 

 

 

1 Berichten

do

16

feb

2012

Cuba

Cafe Cubano (c) Meilin
Cafe Cubano (c) Meilin

Donderdag 16 februari 2012

Vandaag hebben we weer doorgebracht op Cubaanse talentontwikkelingsscholen. 's Ochtends gingen we naar de School for Plastic Arts in Havana. We hebben heel veel werk gezien van leerlingen daar. Iedereen is hier zo getalenteerd! We hebben ook allemaal een etsafdruk meegekregen. 's Middags na de lunch in een hotel zijn we nog teruggegaan om een film te kijken over de Cuban 5, de vijf Cubanen die vastzitten in Amerikaanse gevangenissen, om de Cubaanse kant van het verhaal te zien. Daarna zijn we naar de School van Lyrische Zang gegaan. Je moet echt heel goed zijn om daarheen te kunnen, er waren ook echt maar 34 leerlingen op de hele school. We kregen een soort operavoorstelling en dat was heel mooi. Andrea

0 Berichten