Nieuws

28 april Regina Maris terug in Nederland

Terugkeer Regina Maris in IJmuiden (c) Marion
Terugkeer Regina Maris in IJmuiden (c) Marion

NOS Journal

Ze gingen weg als kinderen en ze kwamen terug als jong volwassenen.

Sinds vanmorgen zijn 34 vwo-leerlingen weer terug in Nederland na een zeereis van vijf maanden (NOS Journal).

 

Leerlingen School at Sea terug op Nederlandse bodem (NOS geluidsfragment).

 

Hart van Nederland

Ze hebben een schat aan indrukken opgedaan en zijn heel wat levenservaring rijker. De 35 middelbare scholieren van “School at Sea”.

 

In ruim vijf maanden voeren ze met een driemaster heen en weer naar het Caribisch gebied, onder het motto “you sail, you learn”. Zaterdagochtend konden de leerlingen hun familie en vrienden weer in de armen sluiten (Hart van Nederland).

 

RTV Noord-Holland

IJMUIDEN Zo'n 35 vwo-scholieren vertrokken een half jaar geleden vanuit IJmuiden om deel te nemen aan de School at Sea tijdens een zeilreis over de Atlantische Oceaan. Zaterdagochtend kwamen ze terug, een heleboel ervaringen rijker.

De scholieren van de School at Sea komen uit het hele land. Aan boord ging het normale schoolwerk gewoon door. Maar daarnaast deden de scholieren unieke ervaringen op.

De reis voerde onder meer langs Cuba, Panama en de Bermuda-eilanden. Ze maakten stormen mee en aten zelf gevangen krokodillen, samen met de indianen. De meeste leerlingen zouden zo nog een keer meegaan (RTV N-H)

 

22 April aankomst Oostende

School at Sea zet koers naar IJmuiden

 

Het einde is nabij, vorige week ontvingen we bij de TU Delft de uitnodiging om bij de aankomst van het schip te zijn, wat we ook zeker gaan doen. Onderstaand is het persbericht over de terugkeer van School at Sea:

 

School at sea komt naar huis. Met nog één tussenstop op de Azoren werpt de driemaster Regina Maris na ruim vijf maanden op zee voor het laatst de trossen los. Aan boord 34 VWO-4 leerlingen, hun begeleiders en de bemanning. Naar verwachting loopt School at Sea op zaterdag 28 april de haven van IJmuiden binnen.

 

Zes maanden op zee, naar de Caraïben en weer terug, zonder een les te missen van je normale VWO-4 schoolprogramma. Nog drie weken op de Atlantische Oceaan en voor de eerste lichting scholieren is deze droom gerealiseerd. Met een schat aan indrukken en nieuw opgedane inzichten stappen de leerlingen de 28e in IJmuiden aan wal. Om de rest van hun schooljaar op hun normale school af te ronden.

 

Onder het motto You Sail, You Learn stak School at Sea op 27 oktober 2011 van wa Voor het eerst in Nederland stapten scholieren met toestemming van hun school en de onderwijsinspectie aan boord van een driemaster voor de leerervaring van hun leven.

 

Met tussenstops als Tenerife, Dominica, Panama, Cuba, Bermuda en de Azoren zeilden zij zelf het schip, deden studie-excursies aan land, verrichtten wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de TU Delft en volgden ze een uniek psychosociaal programma dat gericht is op persoonlijke ontwikkeling. Allemaal naast hun normale lesprogramma.

 

Persoonlijke groei

School at Sea is gericht op sterker worden, op groeien als mens. Puberteit bestaat dan ook niet aan boord. Wel verschillende fases van ontwikkeling. School at Sea streeft ernaar leiders te vormen die, vanuit creativiteit en verantwoordelijkheid, samenwerking creëren en anderen inspireren.

 

Onder begeleiding van een ervaren crew en gediplomeerde docenten werden de leerlingen gemotiveerd om hun eigen doelen te stellen en deze te verwezenlijken. Die doelen liepen uiteen van meer inzicht in eigen kwaliteiten en tekortkomingen, tot leren leidinggeven en verantwoordelijkheden aangaan. Een onderzoekster documenteerde de processen, en zal deze na thuiskomst verzamelen voor rapportage.

 

Voorlopige bevindingen

De voorlopige resultaten zijn bemoedigend. Zo werden de leerlingen gevraagd naar hun vermogen om over hun eigen gedrag en gevoelens na te denken en daarover een mening te vormen. Aan het begin van de reis gaf slechts 7 procent van de leerlingen aan over een goed vermogen tot zelfreflectie te bezitten. Na vijf maanden ligt dit percentage op 97 procent.

 

Pret

Het was niet alleen maar leren en evalueren. Natuurlijk was er ook ruimte voor pret. Krokodillen vangen met de inheemse bevolking van Panama, eitjes koken in de Boiling Lakes op Dominica, vissen naar Dorade met op dek belandde Vliegvissen als aas, watergevechten op zee en lol maken met Cubaanse scholieren in Havana.

 

Door weer en wind

Op zee was het niet altijd mooi weer. De leerlingen doorstonden diverse stormen. Windkracht negen, een flinke deining. Wat in het begin misschien eng was, werd later normaal. Ze groeiden meer naar elkaar toe. Op persoonlijk vlak, in vertrouwen, maar ook als samenwerkende crew. Ook namen ze het roer over. Onder toeziend oog van de ervaren bemanning namen zij geregeld het commando over het schip en waren ze kok, bootsman, stuurman en kapitein.

 

School at Sea. You Sail. You Learn.

 

Tu Delft

10-11 April 24 uur Solovibak

10-11 April 24 uur Solobivak. Veel slappen, 2 boeken lezen en noodelssoep eten.

10 April Persbericht Nauticklink

Driemaster ‘Regina Maris’ met ‘School at Sea’ loopt naar verwachting 28 april IJmuiden binnen

 

AMSTERDAM  – School at Sea komt naar huis. Met nog één tussenstop op de Azoren werpt de driemaster Regina Maris na ruim vijf maanden op zee voor het laatst de trossen los. Aan boord 34 VWO-4 leerlingen, hun begeleiders en de bemanning. Naar verwachting loopt School at Sea op zaterdag 28 april de haven van IJmuiden binnen.

 

Zes maanden op zee, naar de Caraïben en weer terug, zonder een les te missen van je normale VWO-4 schoolprogramma. Nog drie weken op de Atlantische Oceaan en voor de eerste lichting scholieren is deze droom gerealiseerd. Met een schat aan indrukken en nieuw opgedane inzichten stappen de leerlingen de 28e in IJmuiden aan wal. Om de rest van hun schooljaar op hun normale school af te ronden.... klik hier voor de rest

09 April Aankomst Azoren

Horta (Azoren)
Horta (Azoren)

Op 26 maart kwam de verlossende toestemming uit Nederland en kon de Regina Maris een dag later vertrekken richting de Azoren. Na 13 dagen varen bereikten ze de Azoren en konden ze bij Horta aan wal.

 

06-27 maart Bermuda

06 maart 2012 Aankomst in St. George (Bermuda)

St George (c) Meilin
St George (c) Meilin
Datum Activiteit
12 Maart
Tour door St. George’s en ontmoeting met de burgemeester
13 Maart
Bezoek aan Dolphin Quest (Dockyard)
14 Maart Bespreking over Bermuda (wat maakt het eiland uniek, economisch en andere aspecten)
15 Maart Vrije dag
16 Maart Bezoek aan de "Bermuda Sea Cadets"

14 maart 2012 St Peter’s Church in St George’s

 

St Peter’s Church in St George’s is offering a modern technological twist on the concept of opening their doors to the needy, with the 400-year-old Church offering free wifi access to students off visiting sailboats this past Sunday.

Over the weekend, students from visiting sailing and training boats could be seen sitting on the Church’s steps, using their laptops, iPads and smartphones to surf the net, staying in contact with family and friends back home.

 

Rev. David Raths said, “It was wonderful to have them there, and they were obviously quite comfortable being on the church steps. I don’t know how long I could have sat there – I wouldn’t have thought those ancient bricks are that comfortable, but the young people didn’t seem to have a problem.”

“They were there throughout the Sunday morning service – the sidespeople and I were wondering if we could add them to our attendance statistics – and after the service several of them helped move into the church from the hall the extra chairs we have had to rent for our Intituling Service next Sunday afternoon.”

St. Peters Church is believed to be the oldest continuously used Anglican church in the Western hemisphere. The church is built on the same location as a 1612 structure made of wooden posts and palmetto leaves that was destroyed in a storm.

On August 1, 1620, the first Parliament in the New World was convened in St. Peter’s. The church was rebuilt in 1713-14, after a 1712 hurricane caused widespread devastation thoughout the island and additions were completed in 1814 and 1832.

The font of the church — approximately 500 years old — predates the 1609 wreck of the “Sea Venture” and the altar is the oldest piece of woodwork in Bermuda.

 

(c) Bernews.com

12-28 februari Cuba 2012

School at Sea in Cuba
School at Sea in Cuba

12 februari aankomst in Habana (Cuba).

 

De leerlingen zullen op de 12e van boord gaan en die dag een tabaksplantage in Pinar del Rio bezoeken. Vervolgens start het programma van bezoeken aan scholen, waarin we verschillende lessen zullen volgen en optredens en exposities bekijken. Deze periode zijn de leerlingen en docenten ondergebracht in een hotel. Op de 18e vertrekken ze naar Havana, waar ze verschillende musea zullen bezoeken, twee ochtenden vrijwilligerswerk doen en er ook genoeg vrije tijd is om Havana te verkennen. Ze verblijven dan in het basecamp van ICAP waar alle buitenlandse vrijwilligers verblijven. Het hele programma is geregeld door het instituut voor vriendschapsrelaties ICAP en Amistur (http://www.amistur.cu/).

 

08 Januari 2012 Portobelo Panama

Andrea is in Portobelo Panama! Hier gaat School at Sea 3 weken aan land. De eerste week de jungle in om te leren vissen en jagen bij de indianen. De tweede week in een gastgezin en een uitwisseling met een plaatselijke (spaanstalige-) school en een bezoek aan de ambassade. De derde week worden ze opgesplitst in drie groepen. Iedere groep krijgt een budget en moet zien daarmee terug te komen naar de Regina Maris. Over drie weken varen ze dan weer verder naar Cuba......

02-07 Januari 2012 San Blas eilanden

2 Januari 2012 na enkele dagen zeilen aankomst in de San Blas eilanden. Onder genot van de zon en paradaiselijke omgeving een schooltoets maken. Soms kan school heel leuk zijn!

20-29 December 2011 ABC eilanden

Van 20 t/m 29 december naar de ABC eilanden.

 

20-22 december naar Bonaire. Waar ze zijn gaan hiken door het Washington Slagbaai National Park. Doordat ze de Rangers hielpen bij het opruimen van het strand, hoefde er geen toeristenbelasting te worden betaald. Daarna lekker shoppen bij de nieuwe AH (lekker vertrouwt).

 

22-25 december naar Curaçao. Daar zijn ze o.a. naar het slavenmuseum<(kura hulanda)geweest, wat een diepe indruk op de kinderen heeft gemaakt! De rest van de dag feestkleiding zoeken voor het drie gangendiner garnalencocktail, peppersteaks met rozemarijn-aardappeltjes en als toetje wafel met chocolade en meloen)op de Regina Maris.

 

25-29 december naar Aruba, waar ze Kerst gevierd hebben. Dames in Gala-jurk en de heren netjes gekleed en na het eten een verkoelende duik. Wat wil je nog meer!

13-17 December 2011 Dominica/Martinique

Dominica
Dominica

Na drie weken zeilen, weer land. Dominica! De kinderen zijn o.a. bij een aantal plaatsen geweest waar de Pirates of the Caribbean "Dead Man's Chest" & "At World's End" gefilmd zijn. Verder naar de Boiling Lakes en naar de Dominicanse indianen. 

 

Na enkele dagen Dominica, even snel naar Martinique om cameravrouw Marijke Hoebee (http://www.redheadav.nl/) op te halen. Zij gaat van 17 december tot 20 januari mee met de kinderen om ze les te geven over de kunst van het films maken.

21 November 2011 beklimming El Teide

El Teide (c) Nasa
El Teide (c) Nasa

Een flinke klim die Teide, en koud dat het was! Gelukkig hadden een aantal mensen het geweldige idee opgevat om buiten in de slaapzak te gaan liggen. Met het mooie uitzicht erbij was het de klim naar boven zeker waard!

 

Andrea.

The Mountain from TSO Photography on Vimeo.


Op het eiland Tenerife staat de vulkaan El Teide, het is met 3718 meter de hoogste berg van Spanje. De vulkaan slaapt en is beroemd om zijn schitterende uitzichten, vooral op de sterrenhemel. De Noorse fotograaf Terje Sorgjerd maakte hier op El Teide deze fantastische video. En net toen Sorgjerd de adembenemende sterrenhemel wilde vastleggen, werd hij gestoord door een zandstorm die door de woestijn de Sahara raasde. Bron: spanje.blog.nl

15 November 2011 Regina Maris komt aan in Tenerife

Santa Cruz de Tenerife
Santa Cruz de Tenerife

Na 19 dagen zeilen (3300 km) met gedwongen tussenstop in Cherbourg (30/10 tot 3/11) is de Regina Maris in Tenerife aangekomen. De eerste dag wordt er zwemmend en BBQ'end doorgebracht in een verlaten baai. De volgende dag gaan ze naar Sant Cruz de Tenerife.

 

De Thor Heyerdahl van zusterorganisatie Klassenzimmer unter Segeln (KUS) was al op 14 november in Santa Cruz de Tenerife aangekomen. Op donderdag avond 18 november hadden ze een gezamenlijk BBQ.  

02 november 2011 Andrea in Leids Nieuwsblad

Intervieuw in Leids Nieuwsblad

 

Bona-leerling volgt lessen op groot zeilschip

Vorige week is Andrea Elzo Kraemer voor een groot avontuur vertrokken;een half jaar lang geen school in gebouw van het Bonaventura College (locatie Marienpoelstraat), maar op zee. Andrea is vijftien en zit in de de vierde klas van het Bonagymnasium. Toen de school haar attent maakte op het werk van de organisatie School at Sea, wist zij dat dit echt iets zou zijn voor haar.

31 oktober 2011 School At Sea in het nieuws

School at Sea verder in het nieuws; stuk in ANBW (watersport pagina), interview in de Leeuwarder Courant (met o.a. kapitein Martin en projectleider en docent Jaap) en RTV Noord

27 oktober 2011 Regina Maris vertrekt van uit Amsterdam

Regina Maris vetrekt uit IJmuiden
Regina Maris vetrekt uit IJmuiden

De Regina Maris vertrekt vanuit Amsterdam richting IJmuiden. Per kind mocht een ouder (mijn vader), broer of zus tot IJmuiden meevaren. Tijdens de reis van Amsterdam naar IJmuiden hebben journalisten van de dagbladen Trouw, Volkskrant en NRC en de websites scholieren.com en sevendays.nl meegevaren en teams van het NOS journaal, het NOS Jeugdjournaal en SBS6 Hart van Nederland. Bij het afscheid waren veel vrienden en familie van de 34 leerlingen en de 9 bemanningsleden.

 

Een Half jaar les op de Oceaan

De Nederlandse schoener Regina Maris is vertrokken voor een reis van een half jaar over de Atlantische Oceaan. Het zeilschip heeft 34 leerlingen, 5 docenten en 5 bemanningsleden aan boord. Artikel, video en geluidsfragment ©NOS.nl

 

Een tranentrekkend afscheid donderdagmiddag bij de sluizen van IJmuiden.

Een zeilschip vol leerlingen vertrok voor een studiereis van een half jaar naar de Caraïben. Een unieke reis, want het is voor het eerst dat zo’n studietocht wordt gemaakt. Tijdens de trip wordt gewoon lesgegeven. De leerlingen van 4 VWO leren over zichzelf, maar ook over zeilen en andere culturen. Familie en vrienden stonden op de kade om de jonge reizigers uit te zwaaien.

Videorapportage ©112Regio en Hart van Nederland

 

Bijna het hele schooljaar les op zee
NRC 27102011.pdf
Adobe Acrobat document 275.5 KB

23 oktober 2011 Inschepen in Amsterdam (Java-eiland)

Het inschepen op het nieuws; RTV NoordHolland (Britt), JeugdJournaal en Omrop Fryslân.

22 oktober 2011- Artikel Leidsch Dagblad en Oegstgeester Courant

Vandaag verschijnt het artikel van Liv en mij in het Leids Dagblad en vanmiddag komt nog De Oegstgeester Courant langs voor een interview. Straks worden we nog beroemd in Oegstgeest en omstreken <;

 

Leids Dagblad

LEIDEN - De ene dag het kraaiennest in, de andere dag een lesje in biologie of maatschappijleer. Andrea Elzo Kraemer (15) van het Bonaventura College in Leiden en Liv Mare Toonen (15) van het Rijnlandse Lyceum in Oegstgeest zijn geselecteerd voor het experiment School at Sea.

Met 32 andere 4-vwo’ers uit het hele land schepen ze zondag in op de driemaster Regina Maris die ligt in de haven van Amsterdam. Ze varen een half jaar de wijde wereld in en gaan tegelijkertijd naar school. Elzo Kraemer: ,,Ik wil de wereld ontdekken.’’

 

Leiden en omgeving: ’Hoe ik ben bij wind en hoge golven weet ik niet’

 

De Oegstgeester Courant

Caribisch gebied was tot voor kort alleen weggelegd voor marinemensen. Voor het eerst gaat er ook een zeilschip met 34 VWO-4 leerlingen naar dit gebied via de historische West-Indische handelsroute. Werken en leren op de driemaster Regina Maris; er gaan vijf leraren mee om het eigen schoolprogramma gewoon te blijven volgen. Andrea Elzo Kraemer en Liv Mare Toonen, twee meisjes uit Oegstgeest, gaan ook mee op de tot de verbeelding sprekende reis. Op 27 april 2012 zijn ze weer terug in Nederland.


Andrea en Liv doen mee aan School at Sea
Oegstgeester_Courant_week_43_(26_-10-201
Adobe Acrobat document 311.3 KB

17 oktober 2011 - Interview RNW met Monique Touw en twee leerlingen

Een interview voor het expatprogramma van RNW met Monique Touw en twee leerlingen van School at Sea schooljaar 2011/2012: luister het hier.

11 oktober 2011 - €1,00 actie!

Zondag ben ik begonnen met de €1,00 actie. Dit betekent dat ik iedereen vraag €1,00 op mijn rekenening te storten. 1/3 van het uiteindelijke bedrag dat ik hiermee ophaal zal ik doneren aan Dance4Life.

 

Iedereen die mij wil helpen/mij al heeft geholpen: Heel erg bedankt!

 

Op 15 november heb ik € 100,- overgemaakt naar Dance4Life. Dank je wel allemaal!

19 september 2011 - BNR

Vandaag om half 11 waren oprichtster Monique en deelneemster Liselette te horen op radio BNR! Jammer genoeg heb ik het gemist - ik zat op school. Als je het wil luisteren, klik dan hier.

16 september 2011 - Inentingen

Vandaag heb ik mijn inentingen gehaald! Ik ben uiteindelijk voor buiktyfus, hepatitis A&B en gele koorts gegaan. Ook heb ik een recept voor malariatabletten gekregen. De prikken vielen eigenlijk heel erg mee! - ik heb nu alleen nog een beetje spierpijn.

15 september 2011 - Paspoort

Vandaag heb ik mijn paspoort opgehaald - hij is echt awesome. <:

07 september 2011 - Paspoort

Vandaag heb ik mijn paspoort aan laten maken! Het wordt nu steeds realistischer, ook al kan ik nog steeds niet echt bevatten dat ik gewoon 6 maanden wegga..

06 september 2011 - Pasfoto's

Vandaag heb ik mijn pasfoto's laten maken voor mijn paspoort.

30 augustus 2011 - IK MAG MEE!

YES! Heb vandaag te horen gekregen dat ik mee mag met School at Sea!!! Ik ben heeeel erg blij nu. <: 

25 t/m 28 augustus 2011 - Selectie/introductie weekend

Het selectie/introductie weekend! Ik had er onwijs veel zin in en ik ben niet terleurgesteld! Wat was het leuk om eindelijk de hele groep te ontmoeten en we hadden ook hier meteen een klik! Met deze mensen zou ik het zeker niet erg vinden om zes maanden op zee door te brengen; integendeel zelfs! De sfeer was heel relaxed en gezellig en we hebben weer heel veel geleerd.

27 juli 2011 - Aanmeldingspakket ontvangen

Mailtje gekregen dat het aanmeldingspakket is ontvangen! Doordat ik het in een koker heb opgestuurd is het een beetje later aangekomen.

21 juli 2011 - Aanmeldingspakket verstuurd

Vandaag heb ik mijn aanmeldingspakket voor School at Sea opgestuurd! Compleet met collage als motivatie.

Mijn collage
Mijn collage

17 juli 2011 - Eerste training

Eerste training voor fondsenwerving! Wat was het leuk! Het is een hele gezellige groep; we hadden meteen een klik. Heel veel geleerd vandaag! Hier is een foto van een samenwerkingsspel.

12 juli 2011 - KRO Goedemorgen Nederland

Interview met oprichtster Monique Touw! Luister het hier.

09 juli 2011 - NRC Artikel

Artikel over School at Sea verschijnt in de NRC Weekendeditie van zaterdag 9 & zondag 10 juli.

Lees het hier in de digitale editie of op ingrado.nl.

30 juni 2011 - Training fondsenwerving

Mailtje ontvangen van School at Sea over de training voor fondsenwerving.

27 juni 2011 - Aanmelden

Nadat ik er heel goed over na heb gedacht, het er met mijn ouders over gehad heb en nadat ik een soort informatiepakket van school heb gekregen, heb ik me vandaag eindelijk aangemeld! Ik heb ook meteen een mailtje én een mention op twitter gekregen, zodat ik wist wat er nu ging gebeuren...

09 juni 2011 - Mail van school

Vandaag hoorde ik voor het eerst over School at Sea, via een mail van school. Ik was meteen enthousiast! Het was de kans van mijn leven, ook al dacht ik niet dat het me ooit zou lukken / dat het zou mogen van mijn ouders.

Wat is nieuw....

Reis

28/04 Officiële aankomst in Nederland

25/04 Aankomst in IJmuiden

24/04 Vertrek richting IJmuiden

22/04 Aankomst Oostende

11/04 Vetrek richting Brest

08/04 Aankomst Azoren

27/03 Vertrek richting Azoren

06/03 Aankomst Bermuda

28/02 Vertrek --> Bermuda

12/02 Aankomst Cuba

Blog 

28/02 Cuba mail

16/02 Cuba

08/01 Panama 

Nieuws

06/03 Bermuda

12/02 Cuba

08/01 Portobelo (Panama)

Nieuwsbrief

15/04 Nieuwsbrief nr. 10

25/03 Nieuwsbrief nr. 9

11/03 Nieuwsbrief nr. 8

Fotos

17/12 Dominica/Martinique

di

28

feb

2012

Cuba mail

Cuba (c) Meilin
Cuba (c) Meilin

Heeee lieve iedereen,

 

Fijn om jullie even aan de telefoon te hebben gehad! Ik wil jullie hiermee iets meer vertellen over Cuba, misschien kunnen jullie dit ook op mijn site zetten... Cuba is communistisch, iedereen is gelijk, onderwijs is gratis en ze doen heel veel aan talentontwikkeling. Zo kunnen kinderen vanaf 7 jaar naar een Art School voor dans, muziek en zang. Alle instrumenten worden door de overheid betaald. Er gaat heel veel geld naar gezondheidszorg en onderwijs en relatief weinig naar onderhoud van bijvoorbeeld wegen en huizen, dus dat is iets minder. De mensen verdienen niet heel erg veel, ongeveer 8 cuc per maand (dat is iets minder dan 8 EUR). 1 CUC is 24 pesos, wat de nationale eenheid is. Voor ons is een pizza op straat dus echt heel goedkoop, 10 pesos = 50 ct. Per huis krijgen ze elke maand wel een soort etenspakket, met rijst en olie e.d. Medicijnen zijn ook gratis geloof ik. Wat je hier echt overal terugziet, is het ‘FREE THE CUBAN 5’! Zoek dat maar eens op, het duurt te lang om dat nu te vertellen. <; Het dansen is hier echt heel gaaf, vooral omdat die kinderen het dus al vet jong leren waardoor ze, ook qua muziekmaken, heel getalenteerd zijn. We zijn op een aantal artschools geweest en dat was echt cool. We hebben zo'n beetje overal gedanst dus ik kan nu best goed Cubaans salsadansen <; We hebben op het conservatorium ook met de kinderen daar opgetreden.

 

We zijn ook een paar dagen in Havana geweest, je ziet overal heel erg het verschil tussen wat voor de toeristen is en wat voor de bewoners (de grootste bron van inkomsten voor Cuba is het toerisme). We zijn zelfs Nederlanders tegengekomen! We hebben, toen we in het kamp zaten, ook twee dagen op het land gewerkt. De tweede dag hebben we allemaal stro verzameld en die mochten we 's avonds aangesteken, yeaaaah. Dat was cool. Er was ook een krokodil om de een of andere duistere reden, maar die was een beetje saai want die deed niets. In Havana werden er-echt heel zielig- allemaal puppy's midden op straat in zo'n kooi verkocht. Er was ook een man met zo'n gat in z'n luchtpijp en die was een beetje eng. Okee, deze mail is een beetje random, maar ik probeer zo veel mogelijk te vertellen.

 

Ik hou van jullie! krijg net te horen dat ik de sailmail van vandaag ws alsnog morgen krijg jeeej.

xxx ps omg, weten jullie het eigenlijk al? Till is teruggekomen! jeeeej! <:

 

 

 

1 Berichten

do

16

feb

2012

Cuba

Cafe Cubano (c) Meilin
Cafe Cubano (c) Meilin

Donderdag 16 februari 2012

Vandaag hebben we weer doorgebracht op Cubaanse talentontwikkelingsscholen. 's Ochtends gingen we naar de School for Plastic Arts in Havana. We hebben heel veel werk gezien van leerlingen daar. Iedereen is hier zo getalenteerd! We hebben ook allemaal een etsafdruk meegekregen. 's Middags na de lunch in een hotel zijn we nog teruggegaan om een film te kijken over de Cuban 5, de vijf Cubanen die vastzitten in Amerikaanse gevangenissen, om de Cubaanse kant van het verhaal te zien. Daarna zijn we naar de School van Lyrische Zang gegaan. Je moet echt heel goed zijn om daarheen te kunnen, er waren ook echt maar 34 leerlingen op de hele school. We kregen een soort operavoorstelling en dat was heel mooi. Andrea

0 Berichten